Stále čekám na otázky k výslechu - ZDE

Kulinářská soutěž

7. září 2014 v 16:15 | Ellnesa |  Další projekty
Ahojky! Obvykle se neozývám tak rychle po sobě a i pro mě je to trochu nezvyk :-) Ale tento článek bylo nutné zveřejnit do konce týdne, tak je tady. Všechno dělám na poslední chvíli a nejinak to bude i s tímto. A o co že se jedná?
O Kulinářskou soutěž báječné Vendy! (Děkuju ti, že jsi na mne, jakožto opozdilce, počkala.)

Je libo něco jednoduchého k mlsání, co nezabere příliš času a nespolkne mnoho peněz za suroviny?
Račte se podívat na recept, který vám nyní nabídnu. Pokud si s dobrotou rozhodnete i trochu vyhrát, tak je to i skvělá forma pohoštění.
Já sama jsem alergická na skořici, ale takhle tepelně upravenou ji můžu, což je hrozně skvělé!
Recept na tuto pochoutku a další v celém článku :-)


Skořicoví šneci


Suroviny:
  • 1 balíček listového těsta (pokud si chcete ušetřit práci, tak kupte už rozválené)
  • 2 balíčky skořicového cukru
  • 1 vejce
Postup:
Těsto si vyválíme do tvaru obdélníku (nemusí být přesné). V případě již rozváleného si ho pouze vytáhneme z ledničky. Potřeme ho vajíčkem, které si předtím vidličkou rozmícháme v hrnku. Bílek a žloutek dohromady! Posypáme ho pytlíky skořicového cukru a srolujete. Odkrajujeme plátky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě (200 °C, pokud máte horkovzdušnou tak 180 °C) 15 - 20 minut (horkovzdušná - 20 minut).

Poznámka:
Rada pro maminky: Tenhle recept zvládnou i menší děti (7 let?), tak toho využijte!
A pokud si myslíte, že je upečete v sobotu ráno a v neděli ještě budou, tak to jejich úžasnost podceňujete. Nevydrží vám tak dlouho ani kdybyste upekli dvojitou dávku. Osobně vyzkoušeno!


K dalšímu úkolu - pití - jsem se stále nemohla dokopat. Jelikož jsem hrdý vodopijař, tak můj prvotní nápad (nalít do skleničky vodu a přidat kostku ledu) by asi nikoho neoslnil. Druhý nápad, který jsem nakonec zrealizovala - borůvková šťáva - ale na fotkách vypadal tak příšerně, že jsem byla nucena vymyslet něco jiného. Nakonec to "něco" vypadá jako cola s ledem, ale co naplat.

Nápoj allá cola s ledem


Suroviny:
  • Voda :D
  • Granulovaný citrónový čaj
  • Coca-cola
Postup:
Granulovaný čaj si rozmícháme ve studené vodě. Čaje nemusíme dávat mnoho! Necháme zmrazit v mrazáku na led. Ten si nasekáme a nasypeme do sklenice. Zalijeme dalším čajem rozmíchaným ve studené vodě a trochou coly.
Nic originálního, ale svůj úkol - osvěžit - to splní :-)


Nejtěžší úkol, který Vendy uložila, bylo zveřejnit nějaký letní recept na hlavní jídlo. Ten můj trošku zavání podzimem a je na něm znát, že jeho vaření byla pro mě premiéra. Ale snad vás zaujme! Autorkou receptu je Verča ze Z ghetta blog.

Dýňové noky s houbovým gulášem


Suroviny:
Noky
  • 1 dýně (Hokkaido - typ autorky receptu, ale já použila nějakou obyčejnější)
  • 2 vejce
  • hladká mouka (obstarejte si nejlépe celý pytlík, protože množství závisí n velikosti díně a lepivosti těsta)
  • 2 lžíce soli
Houbový guláš
  • Čerstvé houby
  • 1-2 velké cibule podle množství hub a chuti (čím víc cibule, tím sladší guláš)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1-2 stroužky česneku dle chuti
  • 1 lžíce majoránky
  • Sůl, olej
  • 2 lžíce bramborového škrobu na zahuštění

Postup:
Začneme noky. Z dýně vybereme semínka (Verčin tip - nechte si na pražení) a necháme hodinu změknout v troubě (horkovzduch 160 °C, normální asi 180 °C). Cílem je rozkrojit bez obtíží dýni lžičkou a aby se tomu nestavila slupka na odpor. Změklou dýni (nejlépe ještě teplou) nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme ponorným mixérem na pyré. Přidáme dvě vejce, dvě asi lžíce soli a tolik mouky, aby těsto nebylo extrémně lepkávé, ale zase ne příliš lepkavé. Nelekejte se, ve finále se těsto stejně trochu lepí na prsty, takže si je musíte často a hodně moučnit ;-)
Z těsta tvoříme kuličky (noky), které zhruba po patácti dáváme do vařící vody. Až vyplavou - můžeme je děrovanou naběračkou vyndat a zakrýt pokličkou, aby nevychladly, než "rozkuličkujeme" všechno těsto.

Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji do zlatova, přisypeme houby, osolíme, a řádně promícháme. Zasypeme paprikou, chvíli promícháváme. Paprika i houby se rády připalují, takže včas podlijeme sklenkou vody a dusíme do změknutí. Když jsou houby měkké, můžeme zahustit škrobem rozmíchaným v sklence studené vody. Vody může být více či méně dle toho, zda chceme gulášek řidší nebo hustší. Povaříme do zhoustnutí a dochutíme česnekem a majoránkou.
Teď už stačí na talíř naservírovat noky a zalít houbovým gulášem.

Poznámka:
Pyré s ostatními surovinami si vymíchávejte nejlépe hnětačem či něčím podobným, vařečkou je to děs a hrůza :-)


Dobrou chuť! Vaše Ell
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vendy Vendy | Web | 7. září 2014 v 17:50 | Reagovat

Zlati, to je skvělé! Prima tipy, s použitím i domácích surovin (myslím to, co vyrostlo, nebo by vyrostlo v Česku) a osvěžující pitíčko, vypadá moc dobře.
Jdu to nasázet do blogu, ještě poslední úpravy a počítám, že zítra dám soutěž zveřejnit.
Sešly se pěkné recepty, jsem moc ráda za účast. :-)

2 Beatricia Beatricia | Web | 7. září 2014 v 18:44 | Reagovat

Jsou to nádherné fotky nádherné bašty. Voní mi z obrazovky a provokují mé chuťové buňky. :-)

3 Joina Joina | Web | 7. září 2014 v 19:34 | Reagovat

Náhodou máš to taky pěkně vytvořené menu :)Houbový guláš mňam :) a ty noky, docela mě lákají :)

4 Ailin Ailin | Web | 7. září 2014 v 20:25 | Reagovat

Páni, vypadá to skvěle! :-) Šneky jsem dělala nedávno, taťka je zbožňuje :-).

5 Ellnesa Ellnesa | Web | 8. září 2014 v 18:07 | Reagovat

[1]:,[2]:,[3]:,[4]: Děkuju, udělaly jste mi radost ;-)

6 proby proby | Web | 8. září 2014 v 21:48 | Reagovat

Moc ti děkuji za komentář na blogu u mé básně "Ptal jsem se stromů" :)
Plánuji celou sbírku pod titulem "Rozmluvy s Eleen", jak už nasvědčuje ona rubrika... tak klidně sleduj, budu ráda :)
Jinak krásný blog :)) Nádherný design... Vidím už třetí od Dincie a jsou fakt krásné! :)

7 Kačíí Kačíí | Web | 10. září 2014 v 10:34 | Reagovat

To vypadá skvěle!:D
Něco z toho musím zkusit:)

8 Jany Jany | Web | 10. září 2014 v 21:29 | Reagovat

Ty fotky jsou super. A mňam! Hned bych se do toho pustila. Ty skořicový šneci jsou vážně úžasní. Babička je vždycky peče když přijedeme. Já s kámoškou jednou zkoušela verzi se sýrem a byla to taky mňamka. :)

9 Zoey Zoey | Web | 11. září 2014 v 16:37 | Reagovat

Mňam, ty dýňové noky! :3 Umírám hlady jdu si něco dát :D
Určitě to někdy zkusím! :)

10 Reina-sun Reina-sun | Web | 14. září 2014 v 0:32 | Reagovat

Šnečci jsou vynikající! Děláme je doma naslano, nasladko...Je to skvělá jednohubka na oslavy! :)

11 Kika Kika | E-mail | Web | 14. září 2014 v 16:12 | Reagovat

Myslím, že ty ses toho zhostila parádně!
Jinak taky bych nejraději okusila jednoho skořicového šneka prosím! :)

12 Vendy Vendy | Web | 16. září 2014 v 22:18 | Reagovat

Zlati, už je vyhlášení výsledků. Přijď si pro diplom!
Mimo jiné, tvé dýňové noky hodně zaujaly. ;-)  :-)

13 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 30. září 2014 v 14:19 | Reagovat

Škoda, že u nás chtějí z dýně jen polévku, ty noky vypadají náramně a skořicoví šneci, taky nemají chybu :-)

14 necroparanoia necroparanoia | E-mail | Web | 30. září 2014 v 14:42 | Reagovat

skořicový šneky peču pravidelně a jsou prostě jednoduchý a nejlepší :D minule jsem je udělala na slano, na vyválený těsto jsem posipala kořením na kuře, na to naskládala salám a sýr a zepekla.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama